Frumuseţea cea virtuoasă: Sfânta Muceniţă Iustina
Între femeile sfinte ale Bisericii, Sfânta Iustina este un exemplu de frumuseţe şi virtute care îngenunchează răul în forma lui absolută, anume pe diavol. Comemorarea ei în calendarul ortodox se face pe data de 2 octombrie, alături de Sfântul Ciprian, vrăjitorul iscusit încreştinat graţie fecioarei Iustina, apoi ajuns episcop.
Amândoi au trăit în secolul al III-lea creştin, în oraşul Antiohia din Siria, Ciprian fiind un filosof păgân aristocrat foarte şcolit în vrăjitorie, originar din Cartagina, iar Iustina o tânără fecioară creştină, de a cărei frumuseţe se îndrăgostise nebuneşte un tânăr pe nume Aglaid. Neputând câştiga, la rândul său, dragostea Iustinei pentru el, Aglaid a apelat la „serviciile” vrăjitorului Ciprian.
Vrăjile sale nu au avut însă sorţi de izbândă, izbindu-se de zidul credinţei şi al virtuţilor creştine ale fecioarei. Drept pentru care, Ciprian şi-a asumat Botezul creştin, aruncând în foc toate cărţile sale ezoterice de vrăjitorie. Calităţile sale intelectuale l-au propulsat pe treapta ierarhiei bisericeşti, ajungând episcop.
Credinţa creştină fiind categoric interzisă în acele vremuri, atât Ciprian, cât şi Iustina au fost prinşi şi persecutaţi de către conducătorul politic al Damascului, fiind finalmente martirizaţi prin decapitare, în oraşul Nicomidia.
Impresionat de tăria Iustinei de caracter, care şi-a supus capul sub sabia călăului prima, refuzând abdicarea de la credinţa sa, un creştin cu numele Teoctist s-a alăturat şi el lui Ciprian, mărturisindu-şi public credinţa şi primind martiriul prin decapitare, alături de episcop.
Trupurile tuturor trei au fost ridicate în taină de o aristocrată romană creştină, Rufina, şi duse la Roma, unde au fost îngropate. În Bucureşti, la biserica Zlătari, de pe Calea Victoriei, se află mâna Sfântului Ciprian, cunoscut ca fiind mare ajutător împotriva vrăjitoriei.
Impresionanta figură a Sfintei Iustina este exemplul cel mai elocvent al faptului că diavolul nu-L poate birui niciodată pe Hristos; că cel care este creştin trăitor nu are a se teme de farmece şi vrăjitorii.
Imagine: Sfinții Martiri Ciprian și Iustina, reprezentare dintr-un manuscris bizantin din secolul al XI-lea.
(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 2 octombrie 2012.)
October 2, 2017 Cultura si Spiritualitate