Sfântul Apostol Matia, cel ales prin tragerea la sorţi
Pe data de 9 august, calendarul ortodox îl pomeneşte şi pe Sfântul Apostol Matia, cel care l-a înlocuit pe Iuda Iscarioteanul, după ce acesta L-a trădat pe Domnul Hristos şi s-a spânzurat.
Momentul înlocuirii lui Iuda în cercul celor doisprezece Apostoli este descris în cartea nou testamentară Faptele Apostolilor, chiar în capitolul întâi. Este un episod dintre cele singulare şi foarte interesante din Biblie, fiindcă acest apostol a fost ales prin tragere la sorţi.
După Înălţarea Domnului, apostolii şi femeile mironosiţe stăruiau în rugăciune, în Ierusalim, pregătindu-se pentru misiunea de evanghelizare a lumii, pe care le-o încredinţase Hristos. Petru a luat iniţiativa înlocuirii lui Iuda Iscarioteanul cu un alt apostol, pentru ca cercul de doisprezece aleşi de către Domnul Însuşi – simbol al celor douăsprezece triburi ale lui Israel – să fie întreg. Cei prezenţi i-au pus înainte pe doi dintre următorii fideli ai lui Hristos: pe Iosif numit Barsaba sau Iustus, şi pe Matia. Apoi „rugându-se, au zis: Tu, Doamne, Care cunoşti inimile tuturor, arată pe care din aceştia doi l-ai ales, Ca să ia locul acestei slujiri şi al apostoliei din care Iuda a căzut, ca să meargă în locul lui. Şi au tras la sorţi, şi sorţul a căzut pe Matia, şi s-a socotit împreună cu cei unsprezece apostoli.” (Fapte 1: 24-26)
Este un moment pe cât de simplu prezentat, pe atât de elocvent, tocmai în simplitatea sa.
În vremurile în care „ghicitul”, „deschisul cărţii”, consultarea zodiacului sau alte asemenea practici obscure sunt mai căutate decât Dumnezeu Însuşi, reflecţia la acest pasaj nou testamentar este benefică. Dileme au avut şi au toţi muritorii, ieşirea corectă din ele nu se face decât prin rugăciune, prin dialogul omului cu Dumnezeu, Care, în Pronia Lui, „aranjează” întotdeauna lucrurile aşa cum este de folos.
Viaţa omului este – exceptând cadrele ei genetice şi istorice obiective – un şir de alegeri, iar nu o fatalitate. Cum şi ce alegi este o responsabilitate personală, nu una „cosmică”. Aşa fiind, a ţi-L lua pe Dumnezeu de „consilier personal” te ajută, cu certitudine, a face cele mai fericite alegeri.
Imagine: Sarcofagul Apostolului Matia, păstrat în Abația benedictină Sfântul Matia, Trier – Germania.
(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 9 august 2012.)
August 9, 2017 Cultura si Spiritualitate