Sfinţii şapte tineri din Efes

Data de 4 august este şi ziua comemorării Sfinţilor şapte tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan si Constantin.

Copii ai unor familii de vază din Efes, ei au trăit pe vremea împăratului roman Decius (249-251). În anul 250, Decius a dat un edict împotriva creştinilor, derulând prima persecuție în întreg Imperiul. Când a ajuns la Efes, el a ordonat arestarea tuturor creştinilor, aducerea lor în piaţa publică pentru a-i obliga, sub ameninţarea torturilor, să aducă sacrificii zeilor.

Cei şapte tineri erau şi ei creştini. Au fost denunţaţi împăratului şi târâţi la palat. Maximilian – fiul prefectului – a vorbit în numele tuturor, mărturisind credinţa lor. Decius s-a înfuriat, a poruncit să le fie smulse însemnele nobilităţii şi să li se dea câteva zile de reflecţie. Cei şapte s-au retras într-o peşteră de la marginea oraşului. Ascunzătoarea le-a fost deconspirată, iar gura peşterii zidită, spre a-i ucide prin asfixiere.

Două sute de ani mai târziu, sub domnia lui Teodosie cel Tânar (408-450), când în Biserică era vehiculată o erezie care nega învierea morţilor, proprietarul terenului unde se afla peştera a luat pietre de acolo, spre a construi un staul. Tinerii au ieşit afară vii, nevătămaţi, ca treziţi din somn. Miracolul învierii lor a fost atestat de către autorităţile politice şi religioase ale oraşului, şi a constituit probă elocventă în respingerea ereziei.

Teodosie însuşi s-a dus la Efes, a vorbit cu tinerii, care apoi au murit, fiind aşezaţi în sarcofage de aur şi cinstiţi, la porunca împăratului. În vis, împăratul a primit însă poruncă de la ei să fie reaşezaţi în peşteră, fără fast.

Relatarea aghiografică poate fi lesne calificată drept legendă; dar şi anticul Efes poate fi la fel calificat. Efesul antic – ale cărui urme arheologice pot fi vizitate – are o frumuseţe şi grandoare uluitoare pentru omul contemporan. Comparând armonia arhitecturală a oraşului antic Efes cu vreuna din multitudinea de aberaţii urbanistice contemporane, Efesul ar apărea ca o minune. Dacă în ordinea mundană minunile sunt posibile, în cea spirituală cu atât mai mult.

Imagine: Urmele capelei amenajate în peștera celor șapte Sfinți din Efes.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 4 august 2012.)

More...

mihaela.stan August 4, 2017 Cultura si Spiritualitate