Cuviosul David din Tesalonic
În viaţa personală, sau măcar în istorie, fiecare om întâlneşte cel puţin o prezenţă discretă, care nu se străduieşte să iasă prin nimic în evidenţă, dar totuşi este atât de evidentă şi mai ales plăcută.
Calendarul creştin este, în mod deosebit, presărat cu astfel de prezenţe de o discreţie fascinantă. Una dintre ele este Cuviosul David Tesaloniceanul, comemorat în Biserica Ortodoxă pe data de 26 iunie.
Deşi prenumele David este unul extrem de uzitat în onomastica ultimelor decenii, foarte puţini dintre cei care îl poartă ştiu că au şi un sfânt ocrotitor care nu este acelaşi cu spectaculosul împărat David al Vechiului Testament, învingătorul lui Goliat, anume pe Sfântul Cuvios David.
Acesta s-a născut în Tesalonic, trăind în secolul al VI-lea creştin. S-a călugărit de tânăr, iar după o perioadă şi-a „construit” un loc de retragere într-un migdal, unde a practicat asceza vreme de trei ani, după care a primit de la Dumnezeu înştiinţare, printr-un înger, să coboare de acolo şi să trăiască într-o chilie. Rodul ostenelilor şi al rugăciunilor sale a fost harisma izgonirii duhurilor necurate şi a vindecării celor bolnavi. A trecut în veşnicie în jurul anului 540.
L-am „cunoscut” pe acest Cuvios „la el acasă”, în Tesalonic, la Mânăstirea Sfânta Teodora, unde se află sfintele sale moaşte, alături de cele ale Cuvioasei Teodora din Tesalonic. Aş spune că au fost sfinţii care m-au primit cu un discret, dar profund „bun venit” în oraşul lor, primul meu popas în Tesalonic fiind acolo, la biserica unde li se odihnesc rămăşiţele pământeşti. Liniştea, armonia care radiau în proximitatea lor m-au făcut să le reţin, pentru totdeauna, numele şi mai ales discreţia amândurora. Ulterior le-am citit vieţile, şi am constatat că le-au fost la fel de discrete, lipsite de spectaculos.
Într-o epocă a reclamelor agresive, a exacerbării vedetismului fără fond, întoarcerea cu ochii sufletului, ai minţii, la astfel de prezenţe umane discrete, profunde, trecute sau prezente, nu poate fi decât de bun augur.
(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 26 iunie 2012.)
June 26, 2017 Cultura si Spiritualitate