Umilinţa – virtute sau slăbiciune de caracter?

Pe data de 1 mai, în calendarul ortodox este comemorată şi Sfânta Cuvioasă Isidora, care a trăit în secolul al IV-lea, într-o mânăstire de călugăriţe din Egipt. Este un exemplu monastic clasic de persoană care a ales în mod conştient să se umilească pe sine, spre a fi în proximitatea lui Dumnezeu mai mult decât în cea a oamenilor.

Însemnările despre ea ne spun că a ales să se comporte ca fiind anormală, petrecând în tăcere, cu gândul doar la Dumnezeu, asumându-şi conştient cele mai ingrate munci ale comunităţii, slujind tuturor cu dragoste, nejignind pe nimeni, nemâniidu-se vreodată. Comunitatea sa ajunsese să o trateze cu milă, cu compătimire, ca pe o nebună, până când, unui sihastru îmbunătăţit din Pustiul Egiptului i s-a descoperit de către înger că această femeie umilă era mult mai spiritualizată decât el, care stătea singur în pustie, şi se credea sfânt. Sihastrul a mers în comunitatea de călugăriţe, a „deconspirat-o” pe Isidora, s-a umilit pe sine şi le-a umilit şi pe colegele ei, cu cuvintele: „În faţa lui Dumnezeu, Isidora este mult mai sus decat noi toţi!” Din acel moment, Sfânta Isidora, stânjenită, a părăsit comunitatea, s-a retras şi a trăit pănâ la moarte într-un loc izolat.

Pentru cei de astăzi, astfel de istorisiri par basme de proastă factură. Şi totuşi, trecând peste inerentele subiectivisme ale naratorilor vieţii Sfintei Cuvioase Isidora, sâmburele de adevăr al istorisirii există, indubitabil. Deşi, la drept vorbind, nici măcar în viaţa monahală nu prea mai este nimeni astăzi dispus la a-şi asuma astfel de umilinţă – şi nici nu este aceasta o cale consacrată de către Biserica Ortodoxă, e doar o fericită excepţie -, valoarea umilinţei asumate cu un scop foarte clar, mult superior umilirii în sine, nu se va pierde niciodată.

Rămâne doar de cântărit când, cum, cât şi mai ales pentru care scop ne umilim. Are orice umilinţă valoare reală, sau uneori este doar o abdicare de la demnitate, o înfrângere jalnică, penibilă, a demnităţii umane?

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 1 mai 2012.)

More...

mihaela.stan May 2, 2017 Cultura si Spiritualitate, Diverse