Sfântul Mucenic Gheorghe şi biruinţele
Data de 23 aprilie este în mod constant asociată cu sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Este unul dintre cei mai populari sfinţi, nu în ultimul rând datorită faptului că el este patronul spiritual, ocrotitorul Armatei Române – o tradiţie continuată, probabil, de la Domnitorul moldovean Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe steagul de luptă al căruia era reprezentat Sfântul Gheorghe -, al Casei Regale şi al Regatului Unit al Marii Britanii, precum şi al mai multor ţări: Armenia, Georgia, Lituania, Malta, Serbia.
De ce, oare, a fost ales şi este venerat acest sfânt, mai mult decât alţii? Pentru curajul şi demnitatea sa creştină de excepţie, care au făcut minuni în viaţa sa şi, desigur, pot face minuni şi mai apoi.
Născut către finele secolului al III-lea, în provincia Capadocia din Turcia actuală, din părinţi creştini, Sfântul Gheorghe a ajuns, datorită pregătirii şi aptitudinilor sale, conducător de armată. Când împăratul Diocleţian a declanşat, în anul 303, lupta făţişă împotriva creştinilor, Gheorghe nu s-a sfiit să-şi mărturisească credinţa în Mântuitorul lumii Iisus Hristos, dimpotrivă. Pentru aceasta, el a fost întemniţat şi supus la chinuri, torturat, dar nici o tortură nu l-a răpus, ci i-a determinat pe mulţi contemporani să renunţe la păgânism, însăşi împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, convertindu-se la creştinism. După ce chinurile nu l-au învins, a fost folosită metoda opusă lor, aceea a onorurilor oferite în schimbul abdicării de la credinţă. Și aceasta nedând roade, Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304.
Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Este reprezentarea unei legende pioase, rămasă ca model de curaj în lupta cu diavolul: salvarea de către sfânt a cetăţii Silena, din provincia Libia, terorizată de un balaur. Mai este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca tribun militar în veşminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platoşă sub mantie, ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.
Mesajul acestor imagini iconografice este mereu actual: demnitatea şi curajul izvorâte din credinţa vie în Iisus Hristos sunt arma şi platoşa tuturor biruinţelor autentice.
Imagine: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ucigând balaurul, alături de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (sau Teodor, după alte interpretări), frescă din Biserica Yilanli/Sfântul Onufrie, Göreme, Turcia, secolul al XI-lea.
(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 23 aprilie 2013.)
April 23, 2017 Cultura si Spiritualitate