Ioan Botezătorul şi raţiunea divină a afectelor şi comportamentului uman

Cu sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, celebrată în fiecare an pe 29 august, se încheie ciclul marilor evenimente ale anului bisericesc ortodox, ce începe la 1 septembrie. Luna august se poate spune că este consacrată, în esenţă, Născătoarei de Dumnezeu şi Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie – după cuvântul Cuvântului (Matei 11,11) – şi ultimul Prooroc al Vechiului Testament. Deşi lui îi sunt dedicate mai multe zile, de-a lungul anului, sărbătoarea de pe 29 august, care îi comemorează martiriul, pune în atenţie un aspect ignorat al credinţei în Dumnezeu, la care extrem de mulţi oameni fac referire, mult mai puţini dintre ei ştiind şi ce înseamnă credinţa.

Ce celebrează Biserica pe 29 august? O moarte tragică, sfâşietoare, a unui om de o demnitate şi curaj ascetic unice în Noul Testament? Ori, poate, biruinţa cruzimii, a minciunii, a vicleniei, asupra inocenţei?

Mai întâi şi mai presus de tragismul evenimentelor biblice, Biserica celebrează, pe 29 august şi întotdeauna, Adevărul, Care este Hristos, Logosul Divin făcut trup, Cuvântul Care a rostit cuvinte pe înţelesul omului ce căzuse din comuniunea cu El, prin neascultătorul Adam. Iar Logosul Divin a fost descifrat şi mărturisit oamenilor inclusiv de către Proorocul Ioan, care vieţuise de mic în Pustiul Iudeii, trăind extrem de ascetic, în rugăciune şi contemplarea lui Dumnezeu. În conformitate cu Logosul divin, cu noimele divine, cu raţiunea divină a lucrurilor şi oamenilor, în Legea lui Moise evreilor explicată, era necuvenit ca fratele unui bărbat căsătorit să-i ia acestuia nevasta, el fiind încă în viaţă. Era un adulter nepermis, ruşinos, necinstitor de Dumnezeu. Iar în cazul dat, era şi un exemplu foarte negativ pentru tot poporul condus de regele Irod şi Irodiada, cei doi de către Ioan aspru mustraţi.

Ce spune mustrarea lui Ioan faţă de necuviinciosul Irod şi obraznica soţie şi mamă Irodiada?

Că există, în Logica Divină, şi o logică a sentimentelor şi relaţiilor umane. Care fiind nerespectată duce la aberaţii dăunătoare nu doar unora, ci multora dimprejurul lor. Poate că acest aspect al celebrării de pe data de 29 august nu ar strica a fi un punct de reflecţie pentru tot omul care se declară „credincios” lui Dumnezeu. Nu poţi fi credincios fără a-ţi asuma Logica, Logosul Divin. În toate, inclusiv, sau mai ales în partea afectivă a sufletului. Deraierile de la această Logică l-au ucis crud pe Ioan Botezătorul. Şi ucid, încă, multe vieţi, suflete, uneori chiar şi trupuri.

Imagine: Tăierea capului Sfântului ioan Botezătorul, frescă de Teofan Cretanul, de la Mânăstirea Dionisiu, Athos, sec. al XVI-lea.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 29 august 2013.)

More...

mihaela.stan August 29, 2017 Cultura si Spiritualitate, Diverse