Cuviosul Atanasie Atonitul
Pe data de 5 iulie, calendarul ortodox face comemorarea Sfântului Cuvios Atanasie din Muntele Athos, fondatorul Mânăstirii Marea Lavră, deschizătorul de drum al ctitoriilor de anvergură pe Athos.
Biografia sa relatată în Vieţile Sfinţilor este una neobişnuit de lungă. Viitorul călugăr Atanasie s-a născut în ultimul veac al primului mileniu creştin, în jurul anului 930, în localitatea Trapezunt, din Nord-Estul Turciei actuale, primind la Botez numele de Avramie. Originea sa nobilă şi înzestrările intelectuale de excepţie i-au permis o educaţie aleasă, ajungând a fi promovat chiar profesor, în Constantinopol, la o vârstă fragedă.
Avea talent nativ pentru Litere, care l-a facut remarcat şi căutat de mulţi care şi-ar fi dorit să-i devină discipoli; iar mai târziu, când s-a retras în viaţa pustnicească, întâi la Muntele Kyminas, sub îndrumarea spirituală a Sfântului Mihail Maleinos, apoi pe Muntele Athos, acest talent i-a slujit la a se întreţine din caligrafierea cărţilor de cult, o adevărată artă în epoca dinaintea tiparului.
A avut relaţii de amiciţie cu persoane de vază din Constantinopol, între care Nichifor Foca, încoronat împărat al Bizanţului în anul 963. Acesta a donat aur spre a fi construită o mânăstire în apropierea locului de sihăstrie al îmbunătăţitului călugăr Atanasie, pe care şi-ar fi dorit să-l urmeze în viaţa monahală.
Astfel a fost ctitorită Mânăstirea Marea Lavră. De construcţia ei se leagă cel puţin un eveniment miraculos, anume arătarea Maicii Domnului ctitorului Atanasie, deznădăjduit de încercările materiale cumplite prin care trecea. Pe acel loc se află, până astăzi, un izvor de apă, numit izvorul aghiazmei Sfântului Atanasie. Maica Domnului l-a îndemnat să nu fie neliniştit, căci ea avea să ocupe pentru restul vremii sarcina de econom al mânăstirii. De aceea, pâna astăzi, Mânăstirea Marea Lavră nu are econom, doar sub-econom, iar acolo se venerează în chip deosebit icoana Maicii Domnului Iconomissa.
Aura legendară a sfântului erudit, ctitor de ziduri şi de suflete îmbunătăţite, deopotrivă, luminează, până astăzi, Athosul şi întreaga Ortodoxie.
Imagine: Chipul miniat al Sfântului Cuvios Atanasie Atonitul, manuscris de la Mânăstirea Marea Lavră-Athos, detaliu.
(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 5 iulie 2012.)
July 5, 2017 Cultura si Spiritualitate