Duminica Sfinţilor Români

Din considerentul că sfinţii sunt confirmarea faptului că Harul Cincizecimii, păstrat prin credinţă şi succesiunea apostolică de către Biserică, este mereu viu şi sfinţitor, desăvârşitor a toată osteneala omenească de îmbunătăţire personală, creştinii se bucură. Iar din considerentul că sfinţii sunt elitele Bisericii, le solicită „intervenţii” la Dumnezeu, îndeosebi atunci când nu au destul curaj spre a I se adresa direct.

Curajul de a te adresa lui Dumnezeu personal, în dialogul pe care îl numim rugăciune, nu ţine numai de temperamentul sau personalitatea fiecăruia, ci şi, sau mai ales, de starea sufletească. Poverile sufleteşti, numite păcate sau patimi, nu-l lasă pe om să-L poată „privi în ochi” pe Dumnezeu. Atunci, el preferă să-i roage pe sfinţi să-i intermedieze dialogul, sau, cel mai adesea, solicitarea către Dumnezeu.

Mai mult, în conştiinţa populară există „tradiţii” cu privire la „specializările” sfinţilor: Sfântul Mina este, spre exemplu, cunoscut ca un grabnic descoperitor al furturilor; Sfântul Ierarh Nicolae ca bun mijlocitor al celor ce călătoresc şi al celor aflaţi la vreme de strâmtorare financiară.

Dincolo de multitudinea de superstiţii ţesute pe marginea sâmburelui de adevăr despre sfinţi şi mijlocirile lor, este cert ca sfinţii sunt, alături de păcătoşi, membri ai Bisericii lui Hristos. Numai că ei sunt elitele. Iar la elite apelează oricine, chiar şi în viaţa socială, dacă are nevoie de intervenţii la autorităţi.

A doua duminică de după Cincizecime se consideră, în calendarul ortodox român, Duminica Sfinţilor Români. Mulţi nu iau acest lucru în consideraţie, alţii nici nu ştiu despre el.

Şi totuşi, nu este tocmai lipsit de importanţă a-i acorda atenţie. Pentru simplul fapt că, în arborele genealogic al fiecăruia dintre noi, românii, popor creştin de două mii de ani, este imposibil să nu fie cel puţin un sfânt. Ce poate fi mai optimist decât a-ţi ridica gândul, măcar o dată pe an, la cei ştiuţi şi mai ales neştiuţi din neamul tău, care-s elite în faţa lui Dumnezeu?

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 16 iunie 2012.)

More...

mihaela.stan June 18, 2017 Cultura si Spiritualitate