În aşteptarea Cincizecimii

După Sărbătoarea Înălţării Domnului, următorul Praznic Împărătesc este cel al Cincizecimii, sau Rusaliilor, care comemorează pogorârea Sfântului Duh asupra Sfinţilor Apostoli, şi implicit ziua de naştere a Bisericii lui Hristos. În amintirea perioadei de nouă zile de la Înălţare până la Rusalii, petrecută de către apostoli şi Maica Domnului în rugăciuni, în Vest s-a păstrat tradiţia novenelor, a rugăciunilor insistente pentru o cauză, făcute nouă zile consecutiv. Această perioadă este una foarte potrivită, pentru orice creştin, spre a invoca în mod special prezenţa, înmulţirea Duhului Sfânt în viaţa, în sufletul său.

La ce ar putea folosi asta, anume invocarea Duhului Sfânt, s-ar întreba orice ateu, sceptic, ori pur şi simplu pragmatic sau materialist?

Ar folosi, întâi de toate, la luminarea, limpezirea sufletului, a propriului interior, aşa cum se luminează o încăpere atunci când este aprinsă o făclie sau un bec electric în mijlocul ei. Iar un suflet luminat, limpede, iradiază în mod natural limpezime şi lumină sufletească şi în jurul său.

Apoi, odată clarificat de Duhul Sfânt, sufletul va căpăta de la acelaşi Duh Sfânt puterea de a scoate afară din el poverile, mizeriile care mai înainte stăteau camuflate în obscuritatea interioară. Îndeosebi în contemporaneitate, fiecare se simte mai împovărat decât oricând. Fiindcă peste toate poverile „clasice” ale omului – zestrea genetică negativă, complexele şi frustrările acumulate de-a lungul vieţii, păcatele proprii sau patimile, păcatele devenite obişnuinţă, ca o a doua natură – se adaugă presiunea enormă a fricilor, angoaselor – emblema actuală a omenirii.

Fie şi numai din aceste două considerente – luminarea şi despovărarea sufletească – ar merita investite atenţie, timp şi interes special, cel puţin în zilele premergătoare Cincizecimii, pentru invocarea prezenţei abundente a Duhului Sfânt, cea de-a treia Persoană a Sfintei Treimi, în viaţa fiecăruia dintre noi. Uneori, chiar şi numai o micuţă rază de lumină contează enorm într-o nebuloasă de proporţii.

(Articol publicat în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, din 26 mai 2012.)

More...

mihaela.stan May 29, 2017 Cultura si Spiritualitate, Diverse